KelebihanKu KurniaanNYA

>> Monday, 13 December 2010

Assalamualaikum wbt
Dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Maghrib 1431H telah usai berlabuh, membuka laluan kepada subuh 1432H yang bakal membawa ruh kebangkitan kelompok umat akhir zaman ini. Masa seakan cepat melarikan diri, meninggalkan amanah yang semakin mencabar untuk ditunaikan.


Bukankah itu ujian bagi mereka yang bergelar pejuang?! Berjuang melawan nafsu,berjuang membahagikan masa dan kehidupan,berjuang memperbaiki kekurangan diri dan pastinya berjuang merebut kejayaan yang hakiki. Kerana mereka yakin bahawa kelebihan mereka adalah kepunyaan DIA.

Tapi ;

Apa kaitan aku dan perjuangan itu?

Perjuangan? Adakah maksudnya berperang menentang الظالمون bagi menegakkan الحق sekaligus membasmi الباطل ?

Jawapannya ……

Aiwah!!!
نعم !!!

ولكن , aplikasi perjuangan kita pastinya berbeza meskipun ia membawa konsep yang sama. Salah satunya adalah perjuangan kita sebagai pelajar sains di Mesir dan ahli PERUBATAN.

So, what’s the point?

Menyingkap sirah perjuangan Rasulullah, ia telah melakarkan peri pentingnya hijrah dalam mencapai kemenangan Islam pada ketika itu. Lantaran itu, menjadi sunnah orang yang berjuang akan perlunya ‘hijrah’ dalam pelan tindakan mereka.

So, berbalik kepada واقع kita sebagai science students whose study in one of the barakah land, adakah kita mengira bahawa hijrah itu tidak penting? Adakah kita mengira PERUBATAN tidak perlu BERHIJRAH ataupun DIHIJRAHKAN?

Sejauh mana kejayaan yang bakal kita perolehi jika tiada sebarang pembetulan,penambahbaikan @ pembaharuan yang dilakukan??
Kalau ya , siapa yang akan melakukannya? Pak cik Arab عش ke? Atau mama di سوق ?
Tentunya sahabat sahabiah, kita ahli PERUBATAN yang bertanggungjawab. Bukankah jatuh bangunnya sesebuah organisasi itu terletak pada kesatuan ahlinya ?!

Jadi,tunggu apa lagi. Keluarkan usul,daftarkan diri sebagai perwakilan dan sumbangkanlah idea walau secebis cuma.

Kalau sebelum ini hijrah itu tentang perubahan diri sendiri, upgrade kan mentaliti kita kepada hijrah dalam erti kata melakukan perubahan dalam organisasi kita ini.
Ingatlah bahawa segala yang kita miliki adalah kurniaan SANG PENCIPTA. Dan tidak layak bagi kita untuk meng ‘utilised’ kannya hanya untuk kepentingan diri sendiri.kredit kepada
Sang Pedusi '10


0 comments:

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP